Vid Babylons floder – Nytt veckobrev

hemsidan1 (1)

 

Här kommer veckans brev!
Vill du få det direkt till din mail, gå längst ned på hemsidan och tryck på knappen ”anmäl dig här”

På söndag kl 11.00 firar vi Septuagesima och inleder på så vis förfastan, perioden fram till askonsdagen och den långa fastan. Septuagisma är inte helt lätt att uttala och kommer från grekiskans ”sjuttio”. Dagen har inte bara fått sitt namn därför att det på söndag är sjuttio dagar kvar till påsk men också på grund av den babyloniska fångenskapen som varade i sjuttio år.

På femhundratalet före Kristus erövrade det persiska riket den sista stoltheten hos det judiska folket. Jerusalem och templet raserades, stora delar av folket deporterades. Allt det som gav dem mening, tro och hopp var borta. Nu tvingades de bo i ett främmande land, med ett främmande språk och med fientliga makthavare. Inte konstigt att psalmisten i den 137 psalmen skriver ”vid Babylons floder satt vi och grät”.

Idag är situationen inte helt annorlunda. Sverige sägs vara världens mest sekulariserade land. Idag tillber vi inte Gud. Vi förlitar oss på karriären, lånen och statusen. All fasta måste därför – om den ska ha någon slags verkan – börja i tårar.

Om sjuttio dagar är det påsk, vår stora räddning och befrielse. Om vi inte börjar med tårar nu kommer vi inte heller kunna smaka på glädjen då. Därför låt oss några ögonblick i tårar tänka på vår egen bortvändhet, hur ofta vi glömmer Gud och över hur sällan vi visar världens mest sekulariserade land vem han egentligen är.

På söndag predikar Linus Brengesjö och Carlos Murakami spelar.

I veckan som kommer:
Onsdag 19/2 18.00 Ökenmässa tillsammans med Ekumeniska Kommuniteten vid Bjärka-Säby. 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.