Tjuven vill att vi ska var högljudda, tydliga och veta exakt hur vi ska leva.  

Joh 10:1-10

En munk under 300-talet hör en röst som kallar på honom. I en syn får han se en man som har huggit så mycket ved att han inte orkar bära den. Sedan ser han en annan man som arbetade med att ta vatten i ett sprucket kärl. Den tredje mannen som munken fick se red på en häst med en för stor bjälke för att komma in genom stadsporten. Ingen lyckades med sitt arbete och efter synen hör munken hur rösten säger: ”Låt var och en ge noga akt på sina gärningar så att han inte arbetar förgäves”.

I söndagens evangelium liknar Jesus sig själv vid en fåraherde. Det är en väldigt vacker bild att Jesus för oss ut på gröna ängar och att han inte låter något fattas oss. Att han bär och leder oss på sina vägar. Men det stora i evangeliet är inte att Jesus liknar sig vid en herde utan att kallar lärjungarna för en skock får. För fåren finns det nämligen bara ett sätt att följa herden säger Jesus, och det är genom att de känner hans röst.

Egentligen är det väldigt utmanande att Jesus säger att lärjungarna är hans lilla hjord.  Ibland kan man få intrycket att vi gör allt för att vara ett kugghjul i en produktiv arbetsmaskin. När jag tittar på mitt twitterkonto verkar Jesu lärjungar vara ett gäng experttyckare. I dagstidningarna ser det ut som om de kristna är en moralisk elit med exakt tjugotvå medlemmar. På pastorsexpeditionerna är det tomt eftersom de stressade pastorerna redan har tagit ut sin sjukskrivning.

Jesus fortsätter och berättar att det finns en tjuv bland den lilla hjorden av lärjungar. En tjuv som har kommit för att stjäla, slakta och förgöra.

Jag är nästan säker på att den tjuven har tagit sig in i vår hage och vill få oss att tro att kyrkorna behöver ännu mer verksamheter. Tjuven vill att vi ska vara högljudda, tydliga och effektiva och veta exakt hur vi ska leva. Tjuven vill få oss att tro att allt vilar på mina egna axlar.

Att lyssna på vår herde är trots allt inget fromt navelskåderi. I själva verket är det är en revolt mot allt hyckleri. Den här veckan behöver vi minst sagt ge akt på vad vi håller på med. Om vi inte lyssnar in Herden som vill ge oss sitt liv i övernog, tror jag att det kan sluta så illa att allt vårt arbete är förgäves.

Linus BrengesjöFåren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.