Smoothie?

Vi lever i ett samhälle som kan allt, men när tiggarna däremot upptar allt mer plats på våra gator drabbas vi av total kortslutning. Vi får dåligt samvete samtidigt som vi kalkylerar på vad de har för ”verkliga” motiv. Till slut tror vi att den enda lösningen är att lagstifta bort problemet.

Är det inte lite märkligt att vi är världens bästa land på nya inredningsdetaljer och grönas smoothies, samtidigt som konsten att ta hand om våra svaga och äldre verkar helt glömts bort? Är det inte lite konstigt att vi vet väldigt mycket om nya dieter men knappast inget om hur vi blir goda människor. 

I söndagens evangelietext får återigen höra delar av det stora avskedstalet som Jesus håller till sina lärjungar. Jesus är på väg att lämna sina lärjungar och både lidande och förföljelse väntar. Trots allt kommer de inte vara ensamma. Jesus ska sända dem en hjälpare, den helige Ande, som ska visa dem vad synd, rättfärdighet och dom är.

Det är lätt att tänka att Anden är en mystisk kraft eller ett extra tillägg för de mer begåvade kristna. Men i bibeln nämns Anden redan på den första sidan när Gud skapar himmel, jord, hav och land. Människan är bara en maskin innan Gud blåser in sin Ande och gör dem levande. Ni känner säkert till berättelsen om syndafallet. Adam och Eva äter av frukten och när Gud kommer gående och letar efter dem så har de gömt sig bakom några buskar. De börjar klä sig i fikonlöv och skyller glatt på varandra. Det var Evas fel säger Adam, det var ormens fel säger Eva.

Ondskan och synden är inskriven i skapelsens början. Den är kraften som får oss att gömma oss inför varandra. Det är rädslan som får oss att fly. Synd är inte en skamlig känsla kyrkan använder för att kontrollera sina medlemmar. Synd är en sjukdom som gör oss upptagna vid oss själva, en parasit som gör att vi ser varandra som konkurrenter och en kraft som får oss att skylla på den andre.

Bibelns historia om syndafallet kan verka gammal, men samtidigt är den en berättelse om vår tid. Inför synden står vi handfallna och det enda vi kan hoppas på är att den helige Ande vill skapa något nytt med våra liv. Vi får tro att Anden vill ta oss ur våra gömställen och lägga av oss våra fikonlöv.

Oavsett hur mycket vi vet och hur bra lagar vi har är det först när vi är befriade från misstänksamhet, konkurrens och rädslor som vi verkligen kan se varandra.

grön smoothie

Linus Brengesjö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.