Himmelriket är nära

JOHDOP

Jag tror det finns en hel del av gudomlig pedagogik i kyrkans år. På söndag firar vi den Heliga Johannes Döparens dag. En minst sagt otrevlig kuf. Predikanten en knappast skulle vilja lyssna till en varm sommardag. 

Johannes var klädd i kamelhår, åt gräshoppor och kallade det religiösa etablissemanget för ”huggormsyngel”. När den romerska härskaren Herodes Antipas skulle gifta sig med sin halvbrors fru, stack Johannes fram hakan och sa ”det är inte tillåtet för dig att leva ihop med henne”. Ett mod som fick honom fängslad och till slut mördad.

Och ändå. I bibeln står det att stora skaror drog ut i öknen för att få en skymt av den stora profeten. Vad var det han sa till dem? Knappast var det några trevliga ord om hur skön sommaren är. Med kärva ord sa han istället: ”Omvänd er! Himmelriket är nära!”

Kanske längtade de precis som vi gör efter något djupare än glättig yta och trevliga ord. De längtade efter befrielse och upprättelse på riktigt – hur kärv den än verkade vara.

Jag tror vi behöver profeterna i våra liv. Vi behöver de som sticker ut haken och som vågar trotsa bekvämlighet och politisk korrekthet. Vi behöver de som säger ifrån till synden och kan säga: ”Det räcker”.

Framför allt behöver vi de vars ögon det gnistrar ur och vars hjärtan kärleken flödar ur. De vars liv som gör det möjligt att säga, himmelriket är nära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.