Rötternas revolution

Påve Franciskus fick för en tid sedan frågan i en spansk dagstidning huruvida han är en revolutionär. Frågan är inte helt obefogad då han med sin enkla livsstil, sin starka karisma, och sitt engagemang för de mest marginaliserade satt en hel vatikanstat i gungning.

På frågan svarar Franciskus lugnt:
”För mig innebär det en revolution att gå till rötterna, känna igen dem och se vad de har att säga i dag. Det finns ingen motsättning mellan det revolutionära och att återvända till rötterna.”

Precis så kan man säga om St Peters väg under året. Förnyelsen har blivit som mest levande när vi har grävt där vi står och upptäckt en levande källa hos de tidiga metodisterna och hos grundaren John Wesly själv. -”Tro stora ting av Gud, våga stora ting för Gud” – var ett av hans ledord. Att läsa om deras mod att predika i tid och otid, deras kamp för fångar, fattiga, utslagna familjer och inte minst deras hängivna tro på en Gud som alltid är beredd att ösa och slösa ur sitt goda föråd – har varit minst sagt omvälvande.

Vi kan inte riktigt veta, men vi kan tan åtminstone tro och defintivt be om – att rötternas revolution blir en levande Andlig källa i vår församling. Förutsatt att vi fortsätter gå till våra rötter såklart.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.