Dopets förvandling?

För några veckor sedan såg jag en dokumentär om scientologerna. Under flera veckor var det ett av de mest populära programmen på svtplay och ett bra exempel på när manipulation och maktmissbruk och förvrängs i ett religiösa termer. Genom att lova att deltagarna skulle komma till nästa nivå, där nya hemligheter och bättre förmågor skulle avslöjas, fick de dem att tömma deras plånböcker.

 

På söndag firar vi första veckan i trefaldighetstiden och temat är dopet. I evengelitexten möter vi Nikodemus som tillhör den religiös eliten i det judiska rådet. En natt söker han upp Jesus. Han är nyfiken på honom, ja han till och med beundrar det han gör. Han öppnar samtalet artigt och säger att Gud verkligen måste verkligen stå bakm honom. Jesus faller inte för smickret. Abrupt avbryter Jesus honom och säger att det egentligen bara krävs en enda sak: att födas på nytt och att födas av vatten och ande.

Vi är säkert fler som en gång har fått vatten över våra huvud som barn eller vuxen. Anledningen till att vi hamnade där kan sett väldigt olika ut. Någon kanske har döpts för att en kompis gjorde det, för att ens föräldrar tyckte att det var en fin ceremoni eller någon annan för att den verkligen ville bekänna sin tro.

Det finns en banal enkelhet över dopet. I det äger vi allt. Vi har blivit födda på nytt. Vi har dött och uppstått med Jesus och lever som hans barn i den här världen. Det krävs varken pengar, nya kurser eller någon ny nivå för att ta emot det. Gud har gjort något i vårt dop, alldeles oavsett vilka anledningar som gjorde att vi hamnade där. Under dagar när vi tvivlar på det mesta, när tron känns blek och känslorna kalla, kan vi alltid hålla fast vid vårt dop.

Det låter så enkelt. Lite vatten och jag är en ny människa? Precis som Nikodemus som invänder och säger: Hur kan jag födas på nytt som vuxen, kan vi ibland undra hur stor skillnad dopet egentligen gör. På Nikodemus fråga svarar Jesus: ”Anden blåser vart den vill, du hör den blåsa, men du vet inte varifrån den kommer, eller vart den är på väg”.

Egentligen krävs det inga avancerade planer eller stora investeringar. Vi vet inte hur det går till, men vi får tro att Gud sänder sin Ande och gör under med något så enkelt som vatten, och med något så banalt som med våra liv.

 

 

 

11904056613_60dde45081_z

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.