Våra liv formas av det vi älskar

Det är kaos i trafiken och vid huvudentrén har polis tillkallats för att säkerställa ordningen. Det är den 12 november 2015 och över 60 000 människor har begett sig till Solna. Kvällstidningarna rapporterar om människor som gråter, har svimmat och är ursinniga efter att ha fått köa i flera timmar utan att få komma in. Det är dags för invigningen av den nya gallerian Mall of Scandinavia.

Gallerian lär ha kostat runt sex miljarder och blivit en ny vallfärdsort för shoppingsugna stockholmare. Det kanske är att ha för höga anspråk, men jag tror att Mall of Scandinavia säger en hel del om vår tid och ännu mer om vad det är att vara människa.

Den amerikanska teologen James K Smith försöker i den nya boken You are what you love utmana vår syn på kunskap och kärlek. Människan, menar Smith är framför allt inte en rationell varelse utan en älskande. Det är människans fundamentala längtan som kommer forma hennes val, tankar och känslor.

Det är en uppgörelse med en föreställning om oss som statiska maskiner. Att vi bara är tomma behållare för nya idéer. Smith skriver att kärleken ”är vår fundamentala inriktning på livet. Inte ett val, utan det som generar de val vi gör”. Med Smith skulle vi kunna säga att det inte är rationellt övervägda beslut som får 60 000 personer att bege sig Mall of Scandinavia. Det är deras kärleksfulla längtan.

Smith ägnar också en stor del av boken åt att analysera hur olika vanor, praktiker och ritualer formar oss. Vår djupaste längtan styrs inte av så enkla saker som tillfälliga känslor eller enstaka beslut. Vår längtan präglas av det vi gör varje dag. Smith ser sådana praktiker över allt i samhället. Köpcentrum menar Smith, har blivit vår tids tempel. Inte för att de predikar ett budskap. Det bryr sig inte om våra tankar, men är ute efter vår kärlek. Enligt Smith är köpcentret en liturgisk plats. Den är utformad så att du kan känna dig hemma där oavsett var i världen du befinner dig. När du kommer dit möts du av en vacker glasentré (ja även Mall of Scandinavia). Väl inne drabbas du av ljuset. Du glömmer bort tiden och verkligheten. Skyltfönstren lyser som stjärnor i himlen. Varorna blinkar och visar oss vägen mot det perfekta livet.

Smith kanske överdriver. Men den 12 november 2016, samma dag som Mall of Scandinavia öppnades, bestämde Sveriges regering att införa tillfälliga gränskontroller. – Vi måste se till att vi har ordning och reda vid våra gränser, sade Stefan Löfven i en intervju. Antagligen var det en ren tillfällighet att det var samma dag. Samtidigt avslöjar det var flyktingkrisen egentligen består i. Har vi blivit så invaggade i konsumtionens vanor, att längtan efter bekvämlighet och ordning har börjat äta upp våra hjärtan?

Och den stora frågan är vad för vanor vi har i kyrkan som formar vår kärlek? Varje söndag, här i S:t Peter firar vi nattvard. Varje söndag böjer vi knä, vi öppnar våra händer för att ta emot ett brutet och delat bröd. Efter det ser vi på varandra och vi vet att det bara finns ett sätt att älska. Genom att låta våra liv också bli brutna och utdelade för världens liv.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.